Realizacja zamówienia: 1 Brak gwarancji

Hydrolat z oczaru wirginijskiego (Witch Hazel) pozyskiwany jest w procesie destylacji parą wodną.Sprzedawany przez nas hydrolat zawiera alkohol etylowy ( do 14% ), nie zawiera z kolei konserwantów.

Działanie.

Cenne właściwości tej rośliny jako pierwsi odkryli Indianie Północno-Amerykańscy, którzy wykorzystywali napar z oczaru do leczenia nie gojących się ran. Hydrolat ma silne działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne ( dzięki wysokiej zawartości hamamelitaniny ) . Dlatego zalecany jest przede wszystkim do cery tłustej trądzikowej i naczyńkowej.
Wspomaga gojenie ran i regenerację skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych poprzez zmniejszenie produkcji sebum , a dzięki zawartości alkoholu delikatnie ją osusza.

Stosowanie.

Można stosować bezpośrednio na skórę twarzy, jako tonik ( zwłaszcza przy cerze trądzikowej ), bądź jako płyn po goleniu czy depilacji ( zawiera alkohol więc może delikatnie „szczypać” ).
Nasączyć płatki kosmetyczne, i można zastosować jako okłady na opuchnięte okolice oczu. Kompresy z hydrolatu oczarowego doskonale się sprawdzają w przypadku lekkich oparzeń.

Kolejnym zastosowaniem hydrolatu.  to tonik do skóry głowy, zwłaszcza dla osób ze skłonnościami do łupieżu (wcierać w skórę głowy po umyciu , lub w suche włosy).

Skład i informacje chemiczne.

Inci Name: Hamamelis virginiana (Witch Hazel) Water (86 - 85%) / Alcohol - (14 - 15%)
pH 3,5
zawartość tanin ok. 0,03 mg/ml

Pochodzenie surowca.

Surowiec pochodzi i destylowany jest we Francji, konfekcjonowany w UK/Polska


Inci Name: Witch Hazel Water 86% Alcohol 14%

Pojemność: 50ml
Opakowanie: butelka szklana ciemna, nakrętka z pierścieniem gwarancyjnym

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...